2.–4.10.2025 järjestettävän konferenssin ennakkotiedot julkaistu!
Liity sähköpostilistallemme!
• • • • •
Onko sinulla työn alla psykedeeleihin liittyvä tutkimussuunnitelma tai opinnäytetyö? Haluatko tutustua ja vaihtaa ajatuksia ja ideoita muiden psykedeelitutkimuksesta kiinnostuneiden kanssa? Kaipaatko muiden näkökulmia työsi rajaukseen tai hiomiseen?
Psykedeelitutkimusyhdistys järjestää suomalaisen psykedeelitutkimuksen vauhdittamiseksi tutkimustyöpajan. Tapahtumassa voit työstää tutkimussuunnitelmaasi muiden avustuksella ja auttaa muita työstämään omiaan. Osallistuminen ei edellytä omaa tutkimusta: arvokasta on myös avun, kritiikin ja kommenttien tarjoaminen omaa suunnitelmaansa työstäville.
Vallitsevasta tilanteesta johtuen työpaja toteutetaan virtuaalisesti Zoom-alustalla lauantaina 29.1.2022 klo 10 alkaen. Ohjelman pituus on vähintään kolme tuntia, mutta lopullinen kesto määrittyy sen mukaan, kuinka monta työtä mukaan ilmoitetaan. Maksimipituus on kuusi tuntia (sis. lounastauon), eli viimeistään lopetellaan 16:00.
Työpaja alkaa lyhyellä alustuksella tutkimuksen teon prosessista. Tämän jälkeen kukin halukas esittelee lyhyesti muille tutkimussuunnitelmaansa, jota muut kommentoivat. Osallistuminen ei edellytä diaesitystä, 2–5 minuutin suullinen kuvaus on varsin riittävä. Järjestäjät fasilitoivat keskustelua siitä eteenpäin.
Saadaksemme hyvissä ajoin käsityksen esiteltävien suunnitelmien määrästä, pyydämme täyttämään alla olevan lomakkeen 22.1.2022 mennessä. Olemme sähköpostitse yhteydessä suunnitelman esittelijöiksi ilmoittautuneisiin. Lisäksi haluamme etukäteen tietoa muistakin työpajaan osallistuvista, joten pyydämme myös ilman omaa tutkimussuunnitelmaa osallistuvia täyttämään lomakkeen.
Linkki lomakkeeseen: https://forms.gle/woTx8RbJQV2zuNpA8
Kaikille ilmoittautuneille lähetetään Zoom-osallistumislinkki ja kuvaukset työpajassa esiteltävistä tutkimussunnitelmista sähköpostilla viikkoa ennen tapahtumaa 22.1.2022. Suunnitelmat lähetetään etukäteen osallistujien luettavaksi, jotta niihin saadaan työpajassa mahdollisimman perehtyneitä kommentteja.
Psykedeelitutkimusyhdistys järjestää jälleen kilpailun parhaasta psykedeeliteemaisesta opinnäytteestä. Kilpailuun voivat osallistua kaikki vuosien 2020–2021 aikana suomalaisissa korkeakouluissa hyväksytyt työt. Paras työ palkitaan 200 euron stipendillä.
Laillista psykedeeliavusteista terapiaa on pääsääntöisesti saatavilla tutkimusolosuhteissa. Sveitsissä sitä on kuitenkin erityisluvalla mahdollista toteuttaa myös tutkimusolosuhteiden ulkopuolella. Psykiatri ja psykoterapeutti Peter Gasserilla on terapiamuodosta pitkä kokemus, sillä hänellä oli jo 80- ja 90-lukujen taitteessa Sveitsin terveysviraston erityislupa LSD:n ja MDMA:n tutkimiseen. Vuoden 2007 jälkeen hän on toteuttanut kaksi tutkimusta LSD-avusteisesta terapiasta henkeä uhkaavista sairauksista kärsivillä potilailla. Sveitsin terveysviranomaisten tapauskohtaisesti myöntämien erityislupien mahdollistamana hän on vuodesta 2014 alkaen hoitanut potilaita psykoaktiivisia yhdisteitä hyödyntävällä terapialla. Näihin yhdisteisiin lukeutuu edellämainittujen ohella nykyään myös psilosybiini.
Gasser luennoi psykedeeliterapiaa koskevan kattavan kokemuksensa pohjalta torstaina 11.11. klo 19:00 järjestämässämme Zoom-webinaarissa. Omista kliinisistä kokemuksistaan, tutkimuksistaan ja kansainvälisen psykedeelitutkimusprojektien hedelmistä ammentaen Gasser kertoo esitelmässä terapiamuodon käytännön toteutuksesta sekä siitä, minkälaisia johtopäätöksiä psykedeeliavusteisesta terapiasta on mahdollista tehdä.
Vuonna 1960 syntynyt tri Peter Gasser on Sveitsin Solothurnissa yksitysvastaanottoa pitävä psykiatri ja psykoterapeutti, aviomies ja kolmen lapsen isä. Hänellä on koulutusta psykodynaamisiin psykoterapiamuotoihin sekä psykoaktivisia aineita hyödyntäviin psykolyyttisiin ja psykedeelisiin terapioihin. Hän on ollut vuodesta 1992 Sveitsin Medical Society for Psycholytic Therapy -seuran jäsen ja vuodesta 1996 sen johtaja.
Tapahtumalippuja on saatavilla kahdessa hintaluokassa: 10 € (täysi hinta) ja 5 € (opiskelijat ja vähävaraiset). Lipun voi ostaa verkkokaupastamme.
Yhdistyksen tämän vuoden jäsenmaksun maksaneille tapahtuma on maksuton, ja yhdistyksen jäsenille lähetetään maksuton rekisteröitymislinkki sähköpostitse. Jos haluat maksaa jäsenmaksusi tai liittyä jäseneksi, voit tarkastella jäsenmaksutuotteitamme verkkokauppamme pääsivulta. Jos et ole varma oletko maksanut tämän vuoden jäsenmaksusi, ota rohkeasti yhteyttä!
Psykedeelitutkimusyhdistys on mukana järjestämässä ensimmäistä suomalaista psykedeeleihin liittyvää tieteellistä konferenssia. Psykedeelit 2021 -konferenssi järjestetään 18.–19.11.2021 hybridimuotoisena, Åbo Akademilla Turussa ja etänä Zoomissa. Poikkitieteellinen, pääosin suomenkielinen konferenssi on osallistujille maksuton. Katso alustava ohjelma ja ilmoittaudu: https://psyty.fi/psykedeelit2021
Tallenne elokuisesta webinaaristamme MDMA-psykoterapeutti Marcela Ot’alora G.:n kanssa on nyt julkaistu Youtube-kanavallamme. Sessiossa käsitellään muun muassa seuraavia kysymyksiä:
MDMA-avusteisesta psykoterapiasta traumaperäisen stressihäiriön (PTSD) hoidossa puhutaan paljon, mutta mitä MDMA-terapiasessioissa tarkalleen tapahtuu? Millaisia ovat PTSD:n hoitoon liittyvät keskeiset haasteet, ja millaisin tavoin MDMA:sta voi olla hyötyä niiden hoidossa? Mistä MDMA-terapiassa sovellettavassa sisäisesti ohjautuvassa lähestymistavassa on kyse?
• • • • •
Tulevat tapahtumamme:
18.10. Erkki Isometsä: Onko huumeesta hoidoksi? (vain jäsenille!)
11.11. Peter Gasser: Lessons learned from doing therapy with LSD and MDMA
18.–19.11. Psykedeelit 2021 -konferenssi
Jos sinulla on ammatillista mielenkiintoa psykedeelejä koskevaan tutkimukseen tai psykedeelejä hyödyntäviin terapiamuotoihin, tai jos ylipäänsä haluat tukea psykedeelitutkimusta edistävää ja aihepiiristä suomeksi viestivää työtä, voit liittyä Psykedeelitutkimusyhdistys ry:n jäseneksi.
Vaikka aihepiiri on herättänyt suurta huomiota, psilosybiiniä, MDMA:ta ja muita psykedeeliterapiassa hyödynnettyjä yhdisteitä koskeva tutkimusnäyttö on vasta alustavaa. Vaikutusten voimakkuutta ja pitkäaikaisuutta voi pitää sekä lupaavana että huolestuttavana piirteenä. Sokkoutuksen puutteellisuus, pienet otoskoot ja aiheeseen keskittyneiden tutkimusryhmien vähyys antavat syytä suhtautua varauksella innostuneesti esiteltyihin tutkimustuloksiin. Monien aluksi lupaavalta vaikuttaneiden hoitomuotojen teho osoittautuu kliinisten tutkimusten edetessä toivottua heikommaksi tai jopa olemattomaksi.
Siksi onkin aika luoda kriittinen katsaus psykedeelien ja MDMA:n hoidollista käyttöä psykiatriassa koskevaan tieteelliseen kirjallisuuteen. Järjestämme maanantaina 18.10. klo 17:30 webinaarin, jossa aiheesta luennoi Helsingin yliopiston psykiatrian professori Erkki Isometsä, joka on tutkinut muun muassa mielialahäiriöitä ja itsetuhokäyttäytymistä ja toimii depression Käypä hoito -työryhmän puheenjohtajana. Tapahtuma sisältää luennon ja yleisökysymysosion.
Tapahtuma on vain yhdistyksen jäsenille, jotka ovat maksaneet tämän vuoden jäsenmaksunsa. Jos haluat maksaa jäsenmaksusi tai liittyä jäseneksi, voit tarkastella jäsenmaksutuotteitamme verkkokaupassamme. Jäsenille on lähetetty maksuton rekisteröitymislinkki sähköpostitse. Jos et ole varma oletko maksanut tämän vuoden jäsenmaksusi, ota rohkeasti yhteyttä!
Lisätietoa luennoitsijasta:
Isometsän luennon teemaa käsittelevän, samannimisen Duodecim-lehden artikkelin voi lukea osoitteessa https://www.duodecimlehti.fi/xmedia/duo/duo15678.pdf
LT Erkki Isometsä on toiminut Helsingin yliopiston psykiatrian professorina vuodesta 2004. Hän aloitti tutkimusuransa 80-luvun lopussa valtakunnallisessa itsemurhien ehkäisyprojektissa. Siitä alkaen hän on työskennellyt mielialahäiriöiden ja itsetuhoisen käyttäytymisen parissa. Tällä hetkellä hän tutkii lisäksi depression ja itsetuhokäyttäytymisen lääkkeellistä ja psykoterapeuttista hoitoa sekä neurokognitiota ja emotionaalista prosessointia. Näiden ohella hän on työskennellyt muun muassa epävakaan persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön parissa, ja toiminut myös Suomen psykiatriyhdistyksen puheenjohtajana. Kansainvälisiä tutkimusorganisaatioita, joissa hän on toiminut, ovat mm. International Academy of Suicide Research (IASR), International Association for Suicide Prevention (IASP), International Society for Bipolar Disorders (ISBD) ja European College of Neuropsychopharmacology (ECNP). Lisäksi hän on toiminut tieteellisten julkaisujen toimitusneuvostoissa ja muissa asiantuntijarooleissa.
Syyskuuhun 2021 mennessä hän on ollut ensimmäisenä kirjoittajana tai kanssakirjoittajana 255 tutkimusartikkelissa sekä 161 katsausartikkelissa, tietokirjan luvussa tai pääkirjoituksessa. Scopuksen mukaan hänen julkaisuihinsa on viitattu 14 015 kertaa (h-indeksi 63). Hän on ohjannut 23 väitöskirjatyötä, joista kymmenelle on myönnetty Suomen psykiatriyhdistyksen Martti Kaila -palkinto vuoden parhaasta psykiatrian alan väitöskirjasta. Vuonna 2014 hänelle myönnettiin ruotsalainen Nordic Medical Prize -palkinto.
• • • • •
Kalenteriin kannattaa lisätä myös 11. marraskuuta järjestettävä webinaarimme. Tuolloin luennoimassa on psykiatri ja psykoterapeutti Peter Gasser otsikolla “Lessons learned from doing therapy with LSD and MDMA”.
For English info, click here!
Kun psykedeelit 1960- ja 70-lukujen taitteessa kriminalisoitiin, lakkautettiin pitkälti myös niitä koskeva tutkimustyö. Joitakin tutkimusväyliä kuitenkin jäi auki. Psykedeelitutkimuksen veteraani, lääketieteellisen kemian tohtori ja farmakologi David E. Nichols onkin tutkinut psykedeelejä 60-luvulta alkaen, eli jo seitsemällä vuosikymmenellä. Psytyn webinaarissa lauantaina 25.9. klo 16:00 luennoiva Nichols tarjoaa monipuolisen, lääketieteellisen kemian näkökulmaa painottavan katsauksen psykedeeleihin. Luennolla tarkastellaan muun muassa:
– Psykedeelien jopa tuhansien vuosien mittaista käyttöhistoriaa
– Puhujan vuonna 1993 perustaman Heffter Research Institute -tutkimusinstituutin toteuttamia tutkimuksia
– Eläinkokeita psykedeelitutkimuksessa
– Psykedeeleille keskeisten serotoniinireseptorien roolia ja toimintamekanismeja sekä LSD-analogeja koskevaa tutkimusta, joka on tuottanut tietoa esimerkiksi erilaisten konformaatioiden merkityksestä siinä, miten LSD-molekyylit sitoutuvat reseptoreihin
– Psykedeelien vaikutuksia aivodynamiikkaan ja tämän mahdollista roolia psykedeelien terapeuttisessa potentiaalissa
Luento auttaa ymmärtämään paremmin tutkimusalaan kohdistuvaa kasvavaa kiinnostusta, ja tarjoaa yleistajuista mutta myös tarkempiin kemiallisiin ja farmakologisiin yksityiskohtiin pureutuvaa sisältöä. Tapahtuma sisältää esitelmän ja yleisökysymysosion.
Tapahtumalippuja on saatavilla kahdessa hintaluokassa: 10 € (täysi hinta) ja 5 € (opiskelijat ja vähävaraiset). Lipun voi ostaa verkkokaupastamme.
Yhdistyksen tämän vuoden jäsenmaksun maksaneille tapahtuma on maksuton. Jos haluat maksaa jäsenmaksusi tai liittyä jäseneksi, voit tarkastella jäsenmaksutuotteitamme verkkokauppamme pääsivulta osoitteessa https://holvi.com/shop/psyty. Yhdistyksen jäsenille on lähetetty maksuton rekisteröitymislinkki sähköpostitse. Jos et ole varma oletko maksanut tämän vuoden jäsenmaksusi, ota rohkeasti yhteyttä!
Kalenteriin kannattaa lisätä myös 11.11. järjestämämme webinaari psykiatri-psykoterapeutti Peter Gasserin kanssa.
Tietoa David E. Nicholsista:
David E. Nichols, PhD, on dosentti Pohjois-Carolinan Eshelman School of Pharmacyssa. Hänellä on myös Purduen yliopiston College of Pharmacyn emeritusprofessorin sekä Robert C. and Charlotte P. Anderson Distinguished Chair in Pharmacologyn arvot; jälkimmäisessä hän työskenteli opetuksen ja tutkimuksen parissa 38 vuoden ajan ennen eläköitymistään vuonna 2012. Vuonna 2004 hän sai International Society for Serotonin Researchin Irvine H. Page Lecturer -palkinnon, 2006 ensimmäisen Purduen yliopiston provostin Outstanding Graduate Mentor -palkinnon, ja vuonna 2012 University of Iowa College of Pharmacyn Distinguished Alumnus -palkinnon.
Nicholsin jatko-opiskeluaikanaan vuonna 1969 aloittama tutkimustyö psykedeelien parissa on jatkunut läpi koko hänen ammatillisen uransa. Vuonna 1993 hän perusti Heffter Research Institute -tutkimusinstituutin (HRI), joka rahoitti ensimmäisiä psykedeeleihin kohdistuneita kliinisiä ihmistutkimuksia miltei 40 vuotta jatkuneen pannan jälkeen. Nichols myös toimi instituutin puheenjohtajana yli 25 vuoden ajan. HRI on rahoittanut muun muassa uraauurtavia ensimmäisen ja toisen faasin tutkimuksia, joissa selvitettiin psilosybiinin tehoa masennuksen ja päihdeongelmien hoidossa.
Nichols syntetisoi Rick Strassmanin DMT-ihmistutkimuksissaan käyttämän DMT:n, MAPSin PTSD-tutkimuksissaan käyttämän MDMA:n sekä Roland Griffithsin ja kollegojensa Johns Hopkins -tutkimusyliopistossa toteuttamissa psilosybiinitutkimuksissa käyttämän psilosybiinin. Häntä pidetään yhtenä psykedeelien kemian alan johtavista asiantuntijoista. Vaikka Nichols on virallisesti jo eläkkeellä, hän toimii edelleen aktiivisesti psykedeelitutkimuksen alalla, tekee yhteistyötä erilaisten tutkimus- ja lääkealan organisaatioiden kanssa, ja julkaisee tieteellisiä tutkimusartikkeleita.
For English info, click here!
MDMA-avusteisesta psykoterapiasta traumaperäisen stressihäiriön (PTSD) hoidossa puhutaan paljon, mutta mitä MDMA-terapiasessioissa tarkalleen tapahtuu? Millaisia ovat PTSD:n hoitoon liittyvät keskeiset haasteet, ja millaisin tavoin MDMA:sta voi olla hyötyä niiden hoidossa? Mistä MDMA-terapiassa sovellettavassa sisäisesti ohjautuvassa lähestymistavassa on kyse?
Psyty järjestää maanantaina 30. elokuuta klo 18:00 Zoom-webinaarin, jossa MDMA-tutkimuksissa terapeuttina ja terapeuttien kouluttajana toimiva Marcela Ot’alora G. jakaa perinpohjaisen työkokemuksensa kartuttamaa tietämystään. Sessio sisältää esitelmän ja yleisökysymysosion.
Kolumbiassa varttuneella ja Coloradon Boulderissa asuvalla Ot’aloralla on transpersoonallisen psykologian maisterintutkinto Boulderin Naropa Universitystä ja kuvataiteen maisterintutkinto Pohjois-Carolinan yliopistosta. Ot’alora on jo yli 20 vuoden ajan keskittynyt PTSD:n hoitoon. Hän hahmottaa traumasta paranemista prosessina, jossa rakkaus, rehellisyys ja hyväksyntä auttavat ihmistä pääsemään kosketuksiin syvemmän olemuksensa kanssa. Ennen terapeuttina työskentelyä Ot’alora käsitteli traumoja installaatiotaiteen kautta. Näiden ohella hän on omistanut työuransa kouluttamiselle ja tutkimukselle. Hän on toiminut päätutkijana, kouluttajana ja terapeuttina useissa MAPSin (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies) tutkimuksissa, joissa käsitellään PTSD:n MDMA-avusteista hoitoa.
Tapahtumalippuja on saatavilla kahdessa hintaluokassa: 10 € (täysi hinta) ja 5 € (opiskelijat ja vähävaraiset). Lipun voi ostaa verkkokaupastamme.
Yhdistyksen tämän vuoden jäsenmaksun maksaneille tapahtuma on maksuton. Jos haluat maksaa jäsenmaksusi, voit tarkastella jäsenmaksutuotteitamme verkkokauppamme pääsivulta. Yhdistyksen jäsenille on lähetetty rekisteröitymislinkki sähköpostitse.
Miksi psykedeelejä tutkitaan? Miten ne vaikuttavat? Mitä voidaan nykytiedon valossa sanoa psykedeelien potentiaalista mielenterveyshäiriöiden hoidossa? Miksi ne ovat tutkimuskontekstin ulkopuolella laittomia? Ovatko psykedeelit vaarallisia? Miltä psykedeeliterapioiden tulevaisuus näyttää?
Psykiatriaan ja päihdelääketieteeseen erikoistuva lääkäri Oskari Ventilä kartoitti toukokuisessa webinaarissamme psykedeelejä ja psykedeeliterapiaa koskevaa tutkimusnäyttöä käytännönläheisestä näkökulmasta. Luennon taltiointi on nyt julkaistu Youtube-kanavallamme. Video sisältää perinpohjaisen esitelmän lisäksi myös yleisökysymysosion.
• • • • •
Jos sinulla on ammatillista mielenkiintoa psykedeelejä koskevaan tutkimukseen tai psykedeelejä hyödyntäviin terapiamuotoihin, tai jos ylipäänsä haluat tukea psykedeelitutkimusta edistävää ja aihepiiristä suomeksi viestivää työtä, voit liittyä Psykedeelitutkimusyhdistys ry:n jäseneksi osoitteessa https://psyty.fi/mukaan/jaseneksi
Mielenterveyden häiriöt koskettavat vuosittain yli viidesosaa suomalaisista. Masennus- ja ahdistuneisuushäiriöt sekä päihdeongelmat ovat näistä yleisimpiä. Mielenterveysongelmat laskevat radikaalisti elämänlaatua ja usein myös eliniänodotetta, ja pahimmillaan johtavat itsemurhaan. Ne ovat myös yleisin pitkäaikaisen työkyvyttömyyden syy ja aiheuttavat näin valtavan määrän kustannuksia yhteiskunnalle. Käytössä olevat hoitomuodot eivät auta läheskään kaikkia, ja uudenlaisten lähestymistapojen tarve on valtava.
Tutkijatohtori, psykiatriaan erikoistuva lääkäri Jani Kajanoja kirjoitti meille psykiatrian ja psykedeelien kohtaamista käsittelevän vierasblogauksen. Tutkimuseettisten periaatteiden oleellinen tarkoitus on varmistaa, ettei tutkimus aiheuta tutkittaville kohtuutonta haittaa potentiaalisiin hyötyihin nähden. Kajanoja katsoo, ettei tähän asti kertynyt näyttö anna syytä pitää psykedeelien annostelua hallituissa olosuhteissa erityisen vaarallisena ja kysyy toisaalta, voiko tutkimatta jättäminenkin olla epäeettistä – etenkin kun käytössä olevat lääkkeet eivät auta läheskään kaikkia mielenterveysongelmista kärsiviä.
Psykedeelien laajempi käyttöönotto saattaa edellyttää myös psykiatrian uudistumista:
“Miten hyvin psykedeelien vaikutus soveltuu perinteiseen psykiatrian viitekehykseen? Olemme tottuneet ajattelemaan, että hoitava lääke tehoaa pureutumalla sairauden biologiseen mekanismiin. Psykedeelien tapauksessa parantava vaikutus kuitenkin näyttää ainakin subjektiivisesti perustuvan muuntuneeseen tajunnantilaan, joka mahdollistaa uudenlaisia näkökulmia, merkityksiä, ja syvempää itsereflektiota.“
Lue kirjoitus osoitteessa https://psyty.fi/kirjoitukset/2021/07/12/aliarvioimmeko-psykedeelien-potentiaalia/