Webinaari 23.2. Jukka Häkkinen: Geometristen hallusinaatioiden aivoperusta

-> Verkkokauppaan <-

Ainakin populaarikulttuurissa yksi psykedeelien tunnetuimmista vaikutuksista on niiden toisinaan tuottamat geometriset hallusinaatiot, joita kuvataan usein erittäin todentuntuisiksi, jopa hyperrealistisiksi. Hallusinaatioita kuitenkin nähdään ilman psykedeelejäkin. Mitä nyky-ymmärryksen valossa tiedetään geometristen hallusinaatioiden aivoperustasta? Tätä käsitellään 23.2. klo 18:00 webinaarissamme, jossa puhuu tutkija ja tietokirjailija Jukka Häkkinen, PsT.

Geometrisella hallusinaatiolla tarkoitetaan esimerkiksi valopisteitä, sahalaitakuvioita tai Heinrich Klüverin kuvailemia verkkoja, spiraaleja ja tunneleita. Niitä voi esiintyä monissa tilanteissa, kuten migreenin tai epilepsian yhteydessä, aistieristyksessä, aivoja sähköisesti stimuloitaessa tai huumaavien aineiden käytön yhteydessä.

Neurotieteessä on kehitetty teorioita, joiden mukaan geometriset hallusinaatiot heijastelevat aivokuoren näkötiedonkäsittelyä. Hallusinaatiot siis tuovat näkyväksi näkötiedonkäsittelyn peruselementtejä ja ovat seurausta aivotoiminnan ennustavasta luonteesta. Toisin sanoen, geometriset hallusinaatiot ovat yleensä tietoisuutemme ulottumattomissa olevia ennusteita maailman rakenteesta, jotka eri syistä kohoavat visuaaliseen tietoisuuteen.

Jukka Häkkinen on tutkija ja tietokirjailija, joka työskentelee Helsingin yliopiston Psykologian laitoksella. Hän tutkii näköhavaitsemisen ilmiöitä sekä perustutkimuksen että teknologiatutkimuksen näkökulmasta. Jukka on myös dosentti Aalto-yliopiston Tietotekniikan laitoksella. Hän on julkaissut kaksi kirjaa: “Outojen kokemusten psykologia” (Docendo, 2018) ja “Mielen oudot maisemat: Hallusinaatioiden psykologia” (Docendo, 2019).

Tapahtuman järjestää Psykedeelitutkimusyhdistys ry, joka edistää psykedeeleihin liittyvää tieteellistä tutkimusta, relevanttien aihepiirien tutkijoiden ja opiskelijoiden verkostoitumista sekä tutkimukseen pohjautuvan, yleistajuisen tiedon saatavuutta.

Tapahtumalippuja on saatavilla kahdessa hintaluokassa: 10 € (täysi hinta) ja 5 € (opiskelijat ja vähävaraiset). Lippuja saa verkkokaupastamme.

Yhdistyksen tämän vuoden jäsenmaksun maksaneille tapahtuma on maksuton. Jos haluat maksaa jäsenmaksusi tai liittyä jäseneksi, voit tarkastella jäsenmaksutuotteitamme verkkokauppamme pääsivulta. Yhdistyksen jäsenille lähetetään maksuton rekisteröitymislinkki sähköpostitse. Jos et ole varma oletko maksanut tämän vuoden jäsenmaksusi, ota rohkeasti yhteyttä!

Tapahtuman taltiointi tulee jälkeenpäin saataville ainoastaan Psytyn varsinaisjäsenille (ei siis kannattajajäsenille).

Kalenteriin kannattaa laittaa myös maaliskuinen webinaarimme: Ido Hartogsohn – The set and setting complex: Understanding the role of context in psychedelic research, therapy, and beyond, 10.3. klo 18:00.

Comments are Disabled