Webinaari 12.6.2023: Erika Dyck – Psychedelic Psychiatry: What can we learn from the past?

Vuonna 1956 psykiatri Humphry Osmond keksi Aldous Huxleyn kanssa keskustellessaan sanan “psykedeeli” kuvaamaan LSD:hen liittyviä tunteita ja aistimuksia. Sanan nykyisistä konnotaatioista huolimatta Osmond kehitti termin niiden LSD-tutkimusten viitekehyksessä, joita hän kollegojensa kanssa Kanadan Saskatchewanin yliopistossa toteutti. Nuo kokeet vaikuttivat hänen muotoilemaansa skitsofrenian teoriaan sekä hänen jossain määrin radikaalin ehdotukseensa, että alkoholismia voisi hoitaa LSD:llä. Monista psykiatrian aikalaisistaan poiketen Osmond kollegoineen katsoi lääkehoitojen toimivan parhaiten kun niihin yhdistetään empatiaa, kunnioitusta ja jopa ritualistisia elementtejä, joihin hän oli tutustunut alkuperäiskansojen kasvilääkeseremonioiden viitekehyksessä.

Osmondin työ Kanadassa teki hänestä LSD:n ja riippuvuustutkimuksen historiassa merkittävän joskin nousevan vastakulttuurivallankumouksen viitekehyksessä myös kiistanalaisen hahmon. LSD kiellettiin 1960-luvun lopulla sekä moraalisin että tieteellisin syin, mutta viimeaikaiset uudet kehityssuunnat ovat rohkaisseet päättäjiä ja tutkijoita uudelleenarvioimaan varhaisia psykedeelitutkimuksia.

Maanantaina kesäkuun 12. klo 18.00 järjestämässämme Zoom-webinaarissa Saskatchewanin yliopiston historian laitoksen professori Erika Dyck vie meidät psykedeelien historiaan pohtimaan, mitä menneisyydestä voidaan psykedeelien uuden tulemisen äärellä ammentaa. Mitä voidaan oppia alkuperäiskansojen psykedeeleihin liittyvistä perinteistä tai tutkimuksen aiemmista harha-askeleista? Menneisyyden esimerkkien ohella luennolla tutkitaan lisäksi sitä, miten historialliset ideat vielä nykyäänkin vaikuttavat siihen, miten psykedeelejä käsitellään.

Voit ostaa lipun verkkokaupastamme. Tapahtuma on maksuton yhdistyksen vuoden 2023 jäsenmaksun maksaneille – yhdistyksen jäsenille lähetetään maksuton rekisteröitymislinkki sähköpostitse. Jos haluat maksaa jäsenmaksusi tai liittyä jäseneksi, voit tarkastella jäsenmaksutuotteitamme verkkokauppamme pääsivulta. Jos et ole varma oletko maksanut tämän vuoden jäsenmaksusi, ota rohkeasti yhteyttä!

Erika Dyck toimii professorina ja terveyden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden historian Canada Research Chair -position haltijana Saskatchewanin yliopiston historian laitoksella. Hänen monitieteellinen tutkimuksensa yhdistää sosiaalitieteiden ja humanististen tieteiden näkökulmia luonnon- ja lääketieteellisiin aiheisiin. Hän on julkaissut muun muassa lääketieteen, lain, talouden, kirjallisuuden, filosofian, antropologian ja historian aloilla. Dyck on kirjoittanut useita kirjoja, mukaan lukien Psychedelic Psychiatry: LSD from Clinic to Campus (Johns Hopkins, 2008; University of Manitoba Press, 2011), Managing Madness: the Weyburn Mental Hospital and the Transformation of Psychiatric Care in Canada (University of Manitoba Press, 2017), joka voitti Kanadan historiallisen yhdistyksen Prairie History -palkinnon, sekä The Acid Room: the psychedelic trials and tribulations of Hollywood Hospital (2022), joka on ehdolla Saskatchewanin ja BC:n kirjapalkinnoille. Hän on myös toimittanut teokset Psychedelic Prophets: The Letters of Aldous Huxley and Humphry Osmond (2018) ja A Culture’s Catalyst: Historical Encounters with the Native American Church in Canada and Peyote (2016), sekä yhdessä Chris Elcockin kanssa teoksen Expanding Mindscapes: a global history of psychedelics (MIT Press 2023). Hän on Kanadan terveydenhuollon historian lehden päätoimittaja, kansainvälisen Alcohol and Drugs History Societyn presidentti sekä McGill-Queen’s Pressin History of Health and Medicine- ja Intoxicating Histories -kirjasarjojen toimittaja.

Comments are Disabled