Zoom-webinaari 18.10.2021. Erkki Isometsä: Onko huumeesta hoidoksi?

Vaikka aihepiiri on herättänyt suurta huomiota, psilosybiiniä, MDMA:ta ja muita psykedeeliterapiassa hyödynnettyjä yhdisteitä koskeva tutkimusnäyttö on vasta alustavaa. Vaikutusten voimakkuutta ja pitkäaikaisuutta voi pitää sekä lupaavana että huolestuttavana piirteenä. Sokkoutuksen puutteellisuus, pienet otoskoot ja aiheeseen keskittyneiden tutkimusryhmien vähyys antavat syytä suhtautua varauksella innostuneesti esiteltyihin tutkimustuloksiin. Monien aluksi lupaavalta vaikuttaneiden hoitomuotojen teho osoittautuu kliinisten tutkimusten edetessä toivottua heikommaksi tai jopa olemattomaksi.

Siksi onkin aika luoda kriittinen katsaus psykedeelien ja MDMA:n hoidollista käyttöä psykiatriassa koskevaan tieteelliseen kirjallisuuteen. Järjestämme maanantaina 18.10. klo 17:30 webinaarin, jossa aiheesta luennoi Helsingin yliopiston psykiatrian professori Erkki Isometsä, joka on tutkinut muun muassa mielialahäiriöitä ja itsetuhokäyttäytymistä ja toimii depression Käypä hoito -työryhmän puheenjohtajana. Tapahtuma sisältää luennon ja yleisökysymysosion.

Tapahtuma on vain yhdistyksen jäsenille, jotka ovat maksaneet tämän vuoden jäsenmaksunsa. Jos haluat maksaa jäsenmaksusi tai liittyä jäseneksi, voit tarkastella jäsenmaksutuotteitamme verkkokaupassamme. Jäsenille on lähetetty maksuton rekisteröitymislinkki sähköpostitse. Jos et ole varma oletko maksanut tämän vuoden jäsenmaksusi, ota rohkeasti yhteyttä!

Lisätietoa luennoitsijasta:

Isometsän luennon teemaa käsittelevän, samannimisen Duodecim-lehden artikkelin voi lukea osoitteessa https://www.duodecimlehti.fi/xmedia/duo/duo15678.pdf 

LT Erkki Isometsä on toiminut Helsingin yliopiston psykiatrian professorina vuodesta 2004. Hän aloitti tutkimusuransa 80-luvun lopussa valtakunnallisessa itsemurhien ehkäisyprojektissa. Siitä alkaen hän on työskennellyt mielialahäiriöiden ja itsetuhoisen käyttäytymisen parissa. Tällä hetkellä hän tutkii lisäksi depression ja itsetuhokäyttäytymisen lääkkeellistä ja psykoterapeuttista hoitoa sekä neurokognitiota ja emotionaalista prosessointia. Näiden ohella hän on työskennellyt muun muassa epävakaan persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön parissa, ja toiminut myös Suomen psykiatriyhdistyksen puheenjohtajana. Kansainvälisiä tutkimusorganisaatioita, joissa hän on toiminut, ovat mm. International Academy of Suicide Research (IASR), International Association for Suicide Prevention (IASP), International Society for Bipolar Disorders (ISBD) ja European College of Neuropsychopharmacology (ECNP). Lisäksi hän on toiminut tieteellisten julkaisujen toimitusneuvostoissa ja muissa asiantuntijarooleissa. 

Syyskuuhun 2021 mennessä hän on ollut ensimmäisenä kirjoittajana tai kanssakirjoittajana 255 tutkimusartikkelissa sekä 161 katsausartikkelissa, tietokirjan luvussa tai pääkirjoituksessa. Scopuksen mukaan hänen julkaisuihinsa on viitattu 14 015 kertaa (h-indeksi 63). Hän on ohjannut 23 väitöskirjatyötä, joista kymmenelle on myönnetty Suomen psykiatriyhdistyksen Martti Kaila -palkinto vuoden parhaasta psykiatrian alan väitöskirjasta. Vuonna 2014 hänelle myönnettiin ruotsalainen Nordic Medical Prize -palkinto.

• • • • •

Kalenteriin kannattaa lisätä myös 11. marraskuuta järjestettävä webinaarimme. Tuolloin luennoimassa on psykiatri ja psykoterapeutti Peter Gasser otsikolla “Lessons learned from doing therapy with LSD and MDMA”.

Comments are Disabled