Webinaari 7.10.2024. Jay Olson: Tripping on nothing – the hidden role of placebo effects in psychedelic drugs

Onko psykedeelisiä kokemuksia mahdollista tuottaa pelkän plasebon avulla? Viimeisen vuosikymmenen aikana psykedeeleihin kohdistuva kiinnostus on kasvanut maailmanlaajuisesti. Myös niitä koskevien tutkimusten metologiaa koskeva kriittinen keskustelu on lisääntynyt. Yksi kriittisen keskustelun alue on sokkouttaminen ja plasebovaikutus. Koska tutkimusten koehenkilöt yleensä arvaavat, ovatko saaneet psykedeeliä vai lumelääkettä, sokkoutuksen ylläpitäminen on haastavaa. Kuitenkin myös lumelääkettä saaneet raportoivat toisinaan voimakkaista tajunnantilan muutoksista. Aihe ansaitsee lisätutkimusta. Plasebovaikutuksia koskevan ymmärryksen karttumisesta voi olla hyötyä niin tutkimustyön kuin psykedeelien kliinisen käytön kontekstissa.

Yksi kiinnostavimpia psykedeelien ja plasebon suhdetta kartottaneista tutkijoista on Toronton yliopiston psykologian laitoksella postdoc-tutkijana työskentelevä Jay Olson. Hän luennoi Psykedeelitutkimusyhdistys ry:n webinaarissa maanantaina 7.10. klo 18:00. Hän esittää luennollaan, että oleellinen osa psykedeelien kliinisistä hyödyistä saattaa itse aineen sijaan johtua plaseboon liittyvistä tekijöistä, kuten positiivisista odotuksista.

Eräässä Olsonin tutkimuksessa hyödynnettiin monimutkaista harhautusta, jonka tarkoituksena oli vakuuttaa osallistujat siitä, että heidän saamansa lumelääke oli oikeasti psykedeelinen yhdiste. Tämä johti voimakkaimpiin dokumentointuihin plasebovaikutuksiin, joita tutkimuskirjallisuudessa on dokumentoitu. Koehenkilöt kuvasivat visuaalisia elämyksiä, vaikutusten nousuja ja laskuja sekä huomattavia fysiologisia vaikutuksia. Tutkimuksen tulokset ovat yhteneväisiä niiden kliinisten tutkimusten kanssa, jotka osoittavat merkittäviä parannuksia sekä psykedeeli- että lumelääkeryhmissä.

Tapahtuma sisältää luennon lisäksi myös yleisökysymysosion, ja sen kokonaiskesto on noin kaksi tuntia. Tapahtuma on maksuton – saat rekisteröitymislinkin täyttämällä tämän lomakkeen. Jos kuitenkin haluat tukea psykedeelien korkealaatuista tieteellistä käsittelyä edistävää työtämme, voit maksaa tämän vuoden jäsenmaksun tai, mikäli et ole vielä jäsen, liittyä sellaiseksi. Jäsenmaksutuotteemme löytyvät verkkokauppamme pääsivulta

Huomaathan, että webinaaria ei puhujan toiveesta taltioida, joten mikäli haluat kuulla luennon, ainoa mahdollisuus on osallistuminen!

Lisätietoa puhujasta:

Dr. Jay Olson tekee Toronton yliopiston psykologian laitoksella postdoc-tutkimusta. Hän tutkii erilaisia psykologian ja lääketieteen aiheita, kuten plasebovaikutuksia, älypuhelinriippuvuutta, unta, luovuutta ja psykedeelejä. Hän on aiemmin opiskellut McGillin ja Harvardin yliopistoissa.

Comments are Disabled