Webinaari 21.10.2024. Samuli Kangaslampi ja Iikka Yli-Kyyny: Jyrkkiä mutkia MDMA-terapian matkalla

Mitä MDMA:n maailmassa on meneillään? Psykedeelitutkimusyhdistys ry järjestää maanantaina 21.10. klo 13–15 maksuttoman webinaarin, jossa psykologian yliopistonlehtori Samuli Kangaslampi ja psykologi Iikka Yli-Kyyny keskustelevat MDMA-avusteista terapiaa koskevan tutkimuksen viime kuukausina kohtaamista haasteista. Webinaari koostuu Kangaslammen ja Yli-Kyynyn dialogista ja sitä seuraavasta yleisökysymysosiosta, ja siihen voi rekisteröityä tästä. Huomaathan webinaarin epätyypillisen kellonajan!

Mistä siis on kyse? MDMA-avusteisesta terapiasta on pitkään puhuttu uutena, potentiaalisen tehokkaana hoitomuotona traumaperäiseen stressihäiriöön (PTSD). Kannustavien tutkimustulosten karttuessa uusien lääkkeiden luvista vastaava Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikevirasto FDA myönsi hoitomuodolle läpimurtoterapia-luokituksen, jolla nopeutetaan uusien, lupaavien hoitomuotojen hyväksymiseen liittyviä byrokraattisia prosesseja.

FDA:n lähestyvään, hoitomuodon hyväksymistä koskevaan päätökseen kohdistui paljon odotuksia ja toiveita. Kevään 2024 edetessä monille alkoi kuitenkin käydä ilmeiseksi, kuinka monia haasteita lupaprosessiin liittyy. Tehtyihin tutkimuksiin ja niissä sovellettavaan terapiamuotoon oli jo vuosien ajan kohdistettu kriittisiä puheenvuoroja, joiden voima alkoi yltyä. Kesäkuussa kokoontui FDA:n neuvoa-antava toimikunta, jolle myös tutkijat ja kansalaisaktivistit saivat antaa lausuntojaan hoitomuotoa koskevasta tutkimusnäytöstä. Vastoin monien odotuksia toimikunta päätyi lähes yksimielisesti esittämään FDA:lle hakemuksen hylkäämistä. 

Toimikunnan suositukset eivät suoranaisesti sido FDA:ta, mutta elokuun yhdeksäntenä tuli tieto, ettei virasto sille toimitetun tutkimusaineiston pohjalta hyväksy hoitomuotoa, vaan pyytää uutta kolmannen faasin tutkimusta. FDA:n päätöksen perusteita ei suoraan ole kerrottu julkisuuteen, mutta käydyn keskustelun ja neuvoa-antavan toimikunnan kommenttien perusteella vaikuttavia tekijöitä ovat todennäköisesti olleet muun muassa:

• Sokkoutuksen epäonnistuminen (useimmat koehenkilöt ja kliinikot arvasivat, oliko kyseessä MDMA vai lumelääke)
• MDMA:n fysiologisia vaikutuksia koskevan datan vajavaisuudet
• Monien koehenkilöiden aiempi, omatoiminen MDMA:n käyttö
• Huolet tutkijoiden ja terapeuttien puolueellisuudesta
• Yhdessä tutkimuskeskuksista ilmennyt hyväksikäyttötapaus
• Viitteet siitä, että hoitomuodon haittavaikutuksia olisi tutkimuksissa vähätelty

Kuin naulana FDA:n päätöksen arkkuun, Psychopharmacology-tiedejournaali ilmoitti päätöstä seuraavana päivänä vetävänsä yllämainitun hyväksikäyttötapauksen vuoksi takaisin kolme aiemmin julkaisemaansa MDMA-terapiaa käsittelevää artikkelia.

Tätä kirjoitettaessa päätöksestä on lähes kaksi kuukautta, mutta yhäkään ei ole selvyyttä siitä, mitä tämä kaikki tarkoittaa MDMA- ja psykedeelitutkimuksen tulevaisuudelle. FDA:n päätös on aiheuttanut monipuolista keskustelua. Jotkut ovat pitäneet päätöstä ja sitä edeltäviä keskusteluja puolueellisina ja epätieteellisinä. Toiset taas katsovat, että kyseessä on tieteen periaatteiden kanssa linjassa oleva ratkaisu – että MDMA-terapian tielle noussut este tarjoaa mahdollisuuden tunnistaa tehtyjä virheitä sekä sitä, mihin asioihin tulevissa tutkimuksissa on erityisesti kiinnitettävä kriittistä huomiota. FDA:n päätöksen voi myös nähdä paljastavan jotain siitä, kuinka hankalaa tällaisen täysin uudella tavalla lääkettä ja terapiaa hyödyntävän hoitomuodon integroiminen olemassaoleviin rakenteisiin voi olla.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan aiheesta webinaariimme – rekisteröitymislinkki tässä! Tapahtuma on maksuton.

Jos kuitenkin haluat tukea psykedeelien korkealaatuista tieteellistä käsittelyä edistävää työtämme, voit maksaa tämän vuoden jäsenmaksun tai, mikäli et ole vielä jäsen, liittyä sellaiseksi. Jäsenmaksutuotteemme löytyvät verkkokauppamme pääsivulta.

Lisätietoja puhujista:

Iikka Yli-Kyyny (PsM) työskentelee psykologina HUS:ssa ja kouluttautuu psykoterapeutiksi suuntauksenaan hahmopsykoterapia. Iikka on kouluttautunut psilosybiiniavusteiseen terapiaan COMPASS Pathways- ja Fluence-yhtiöiden ohjelmissa sekä MDMA-avusteiseen terapiaan MAPSin ohjelmassa. Hän toimi terapeuttina suomalaisessa tutkimuksessa, jossa tutkitaan psilosybiinin käyttöä alkoholiriippuvuuden hoidossa osana Clairvoyant Therapeuticsin kansainvälistä kliinistä tutkimusta.

Samuli Kangaslampi (PsT) työskentelee vakituisesti kliinisen psykologian yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa. Vuosina 2023–2024 hän teki Maastrichtin yliopiston neuropsykologian ja psykofarmakologian laitoksella post doc -tutkimusta psykedeelien vaikutuksista muistiin ja muistoihin. Samuli toimi useita vuosia Psykedeelitutkimusyhdistys ry:n puheenjohtajana ja on myös julkaissut tieteellisiä artikkeleita psykedeelien aiheuttamista mystisistä ja autobiografisista kokemuksista, psykedeelitieteen tutkimusmetodologiasta sekä MDMA-avusteisen terapian soveltamisesta nuorten PTSD:n hoitoon.

Comments are Disabled