Keskustelutaltiointi: Luovuuden muovaajat – Tieteen viitoittamia pohdintoja psykedeelien mahdollisuuksista

Psykedeelien vastuullisempaa käsittelyä edistävä Psykedeelisen sivistyksen liitto ry (PSL) julkaisi keväällä 2024 kuvataidetta ja kokemustarinoita yhdistelevän taidekirjan Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa. Projekti sinänsä ei ole tieteellinen, mutta kirjan julkaisun yhteyteen pystytetyssä taidenäyttelyssä järjestettiin paneelikeskusteluita, joista kaksi painotti erityisesti tutkimuksellista näkökulmaa ja toteutettiin yhteistyössä Psykedeelitutkimusyhdistys ry:n kanssa. Paneelit taltioitiin, ja niistä ensimmäinen, Luovuuden muovaajat – Tieteen viitoittamia pohdintoja psykedeelien mahdollisuuksista, on nyt katsottavissa PSL:n Youtube-kanavalla. Näin PSL kertoo paneelista:

Yhtenä Psykedeelit ja luovuus -projektin keskeisenä elementtinä ovat taiteilijoiden omakohtaiset, usein laittomassa kontekstissa tapahtuneet psykedeelikokemukset. On ilmeistä, että psykedeeleillä on moniulotteisia vaikutuksia luovuuteen ja sen ilmenemiseen, mutta millaista sanottavaa tieteellä on aiheesta? Tässä paneelikeskustelussa aihetta lähestyttiin lähestyttiin niin fysiologian, käyttäytymisen kuin taiteentutkimuksenkin tasolta.

Keskustelun vetäjänä toimi Helsingin yliopiston psykologian professori, Psytyn hallituksessakin toimiva Markus Jokela, jonka kanssa astuivat dialogiin yhteiskuntatieteiden tohtori Aleksi Hupli, neurofarmakologian väitöskirjatutkija ja kuvataiteilija Okko Alitalo, joka on myös yksi kirjassa esiintyvistä taiteilijoista, sekä kuvataideopettaja ja taiteen maisteri Pietari Kellokumpu.

Lisätietoa puhujista:

Markus Jokela on Helsingin yliopiston psykologian professori. Hän on tutkinut muun muassa sitä, miten ihmisten väliset erot persoonallisuudessa ja kognitiivissa kyvyissä ilmenevät elämän eri aloilla. Hän on tutkinut myös ihmisten terveyskäyttäytymistä ja mielenterveyteen liittyviä aiheita. Jokelan kiinnostuksen kohteena ovat myös humanistisen ja eksistentiaalipsykologian korostamat ihmiskuvat, jotka eivät rajoitu mekanistisiin selitysmalleihin ihmismielestä.

Aleksi Hupli on yhteiskuntatieteiden tohtori, jonka tuore tietokirja käsittelee psykedeelien ja muiden tajuntaan vaikuttavien aineiden hyötykäyttöä. Hupli myös koordinoi yhtä Suomen neljästä kliinisestä tutkimuskeskuksesta, joissa tutkitaan psilosybiiniavusteisen terapian tehoa ja turvallisuutta alkoholihäiriöiden hoidossa.

Pietari Kellokumpu on kuvataideopettaja, taiteen maisteri ja maailman ihmettelijä. Hän tutki opinnäytetyössään psykedeelisen kokemuksen vaikutuksia taiteilijoiden työhön. Aihepiirissä häntä kiinnostavat erityisesti taiteen mahdollisuudet sanoinkuvaamattoman jäsentämisessä sekä psykedelian pintaa syvemmät vaikutukset luovuuteen ja taiteelliseen työskentelyyn.

Okko Alitalo on neurofarmakologian väitöskirjatutkija, joka tutkii on nopeavaikutteisten masennuslääkkeiden vaikutuksia aivojen muovautuvuuteen ja fysiologiaan. Neuroteemat heijastuvat myös Okon kuvataiteessa, jonka perusteellinen yksityiskohtaisuus ammentaa tieteellisten menetelmien, materiaalien ja tutkimustyön lisäksi myös esoteerisesta perinteestä.

Comments are Disabled