Psykedeelit mielenterveystyössä – koulutus soteammattilaisille

30.–31.5.2024 klo 9–17
Karjalatalon juhlasali (Käpylänkuja 1, Helsinki)

Liput saatavilla verkkokaupastamme.

Hinnasto:
Tapahtumalippu 219 €
– Psykologiliiton jäsenille 209 €
– Psykedeelitutkimusyhdistyksen jäsenille 199 €

Hinnat sisältävät kahvin ja pientä naposteltavaa aamu- ja iltapäivällä. Tiedotamme lounasmahdollisuuksista myöhemmin.

 

Psykedeelitutkimusyhdistys ry:n järjestämä Psykedeelit mielenterveystyössä – koulutus soteammattilaisille tarjoaa ajantasaista tietoa psykedeeliavusteisesta terapiasta sekä psykedeelien vaikutusten kohtaamisesta hoitokentällä. Kaksipäiväistä koulutusta luotsaavat aihepiirin kokeneimmat suomalaiset lääkärit ja psykologit. Käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa uusin tutkimustieto koskien psykedeelien potentiaalia mielenterveystyössä, psykedeeliterapeutiksi kouluttautuminen sekä psykedeelien hyödyntämiseen liittyvät eettiset haasteet ja riskit.

Osallistujat pääsevät kuulemaan myös työntekijöiden kokemuksia ensimmäisestä suomalaisesta alkoholismin hoitoa käsittelevästä psilosybiinitutkimuksesta sekä ammattilaisten kuvauksia psilosybiinin ja MDMA:n subjektiivisista vaikutuksista terapiakontekstissa. Lisäksi koulutus tarjoaa ammattilaisille käytännön tietoa siitä, miten kohdata psykedeelien käyttöä harkitseva tai niitä aiemmin käyttänyt asiakas, joka toivoo apua asian reflektointiin tai kokemustensa käsittelyyn. Näiden ohella käsitellään sitä, mitä ammattilaisen kannattaa huomioida psykedeelien akuutin vaikutuksen alaisena olevan henkilön kohtaamisessa.

Luentojen aiheita tuodaan eloon ja iholle pienryhmätyöskentelyn ja näyttelijän kanssa simuloitujen hoitotilanteiden avulla. Näiden puitteissa on mahdollisuus keskustella koulutuksessa käsitellyistä teemoista sekä nähdä ja pohtia yhdessä tilanteita, joita ammattilaiselle saattaa psykedeeleihin liittyen tulla vastaan.

Lisäksi tarjolla on tietenkin myös verkostoitumismahdollisuuksia aihepiiristä kiinnostuneiden kollegoiden kanssa. Kahvi- ja lounastaukojen lisäksi kummankin päivän loppuun (klo 17–18) on varattu aikaa vapaamuotoiselle vuorovaikutukselle.

Tapahtuman yhteistyökumppanina toimii Psykologiliitto, joka on lähettänyt jäsenilleen tapahtuma-alennukseen oikeuttavan alennuskoodin.

Myös Psykedeelitutkimusyhdistyksen jäsenille on lähetetty alennuskoodi. Jos et ole vielä jäsen tai vuoden 2024 jäsenmaksusi on vielä maksamatta, saat alennuksen suorittamalla jäsenmaksun verkkokaupassamme.

 

Aikataulu

Torstai

08:30 Ovet auki
09:00 Avauspuheenvuoro (Markus Jokela, psykologian professori)
09:10 Oskari Ventilä (EL): Psykedeeliavusteiset psykoterapiat – perusteet ja tuoretta tutkimustietoa
10:00 Tauko
10:15 Antti Hupli (LL): Kokemus psilosybiiniavusteisesta ryhmäterapiasta osana terapeuttikoulutusta
11:00 Lounastauko
12:15 Ohjattu tietoisuusharjoitus
12:30 Patrick Zilliacus (PsM) ja Heikki Vanhanen (PsM): Terapeuttina suomalaisessa psilosybiiniä hyödyntävässä alkoholismitutkimuksessa
13:15 Mippi Vuorikoski (FM): MDMA-terapia terveen koehenkilön näkökulmasta
14:00 Tauko
14:30 Samuli Kangaslampi (PsT): Psykedeelien riskit ja eettiset haasteet
16:00 Paneelikeskustelu
17:00 Vapaamuotoista kanssakäymistä
18:00 Ovet kiinni

Perjantai

08:30 Ovet auki
09:00 Sakari Rusanen (LL) ja Ville Salmensuu (EL): Psykedeelien vaikutuksen alaisena olevan arviointi ja hoito
09:45 Tauko
10:00 Iikka Yli-Kyyny (PsM) ja Hannu Loimo (sosionomi): Kohtaamisen merkitys intention ja integraation vahvistamisessa – kuinka liittoutua asiakkaan puolelle?
11:15 Lounastauko
12:30 Ohjattu tietoisuusharjoitus
12:45 Pienryhmätyöskentelyä
14:15 Tauko
14:30 Pienryhmätyöskentelyä
16:00 Paneelikeskustelu
16:45 Loppupuheenvuoro (Reidar Nervander, PsM)
17:00 Vapaamuotoista kanssakäymistä
18:00 Ovet kiinni

Aikataulu on suuntaa-antava ja siihen saattaa vielä tulla muutoksia.

 

Luennot ja puhujat


Oskari Ventilä (EL):

Psykedeeliavusteiset psykoterapiat – perusteet ja tuoretta tutkimustietoa

Koulutuspäivän avausluento toimii johdantona psykedeeliavusteisen psykoterapiatyöskentelyn perusteisiin sekä esittelee aiheeseen liittyviä ajankohtaisia tutkimuksia.

Oskari Ventilä (LL) on psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti, jolla on päihdelääketieteen erityispätevyys. Hän on työnsä ja opintojensa puitteissa luennoinut psykedeelitutkimuksen nykytilasta psykiatreille ja psykiatriaan erikoistuville eri sairaaloissa. Oskarilla on 200 tunnin lisäkoulutus psykedeeliavusteisista psykoterapioista (IPI – Psychedelic-assisted therapy training program 2022), ja hänen psykoterapiakoulutuksensa opinnäytetyö tarkastelee aihetta kognitiivisen käyttäytymisterapian näkökulmasta. Kliinisen työn ohella Oskari toimii terapeuttina suomalaisessa tutkimuksessa, jossa tutkitaan psilosybiinin käyttöä alkoholiriippuvuuden hoidossa osana Clairvoyant Therapeuticsin kansainvälistä kliinistä tutkimusta.


Antti Hupli (LL):

Kokemus psilosybiiniavusteisesta ryhmäterapiasta osana terapeuttikoulutusta

Luennolla Antti kertoo kolmen vuoden mittaisesta GLT (Grof Legacy Training) -koulutusohjelmasta ja erityisesti psilosybiiniä hyödyntävästä ryhmäterapiasessiosta, joka toteutettiin koulutuksen Hollannissa järjestetyssä moduulissa. Antti avaa sekä omaa kokemustaan että työskentelyä ”sitterin” roolissa.

Antti Hupli (LL) on päihdelääketieteeseen ja psykiatriaan erikoistuva lääkäri. Hänellä on MBCT- ja kognitiivisen hypnoterapian pätevyys. Viimeiset 5 vuotta hän on toiminut asiantuntijalääkärinä sekä pitänyt yksityisvastaanottoa. Antti toimii terapeuttina suomalaisessa tutkimuksessa, jossa tutkitaan psilosybiinin käyttöä alkoholiriippuvuuden hoidossa osana Clairvoyant Therapeuticsin kansainvälistä kliinistä tutkimusta. Lisäksi hän on suorittanut MAPS-organisaation MDMA-avusteisen terapian koulutuksen teoriaosuuden ja toimii MAPSilla apukouluttajana. Näiden ohella Antti on Compass Pathways -yhtiön koulutettava psilosybiiniavusteiseen terapiaan hoitoresistentin masennuksen hoidossa.


Patrick Zilliacus (PsM) ja Heikki Vanhanen (PsM):

Terapeuttina suomalaisessa psilosybiiniä hyödyntävässä alkoholismitutkimuksessa

Heikki ja Patrick työskentelevät ensimmäisessä suomalaisessa kliinisessä psilosybiiniavusteissa terapiatutkimuksessa. Lumekontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa selvitetään psilosybiiniavusteisen terapian soveltuvuutta alkoholiriippuvuuden hoitoon. Puhujat jakavat luennolla kokemuksia työstään sekä esittelevät pääpiirteissään tutkimuksen terapeuttisten osioiden rakenteen. Käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa: Millaista on terapiatyö muuntuneiden tajunnantilojen kanssa? Millä tavalla psilosybiiniavusteinen terapia voi soveltua riippuvuuksien hoitoon?

Patrick Zilliacus (PsM) on työskennellyt pääsääntöisesti työterveyshuollossa ja yksityisenä psykologina. Hän työskentelee terapeuttina suomalaisessa psilosybiinitutkimuksessa, jossa tutkitaan psilosybiinin käyttöä alkoholiriippuvuuden hoidossa osana Clairvoyant Therapeuticsin kansainvälistä kliinistä tutkimusta. Patrick on myös suorittanut MAPS-organisaation MDMA-avusteisen terapian koulutuksen teoriaosuuden.

Heikki Vanhanen (PsM) Heikki on työskennellyt psykologina työterveyshuollossa, aikuispsykiatrialla sekä opiskeluhuollossa. Hän on tehnyt myös pakolais- ja kriisityötä. Heikki on suorittanut MDMA-avusteisen terapian koulutuksen teoriaosuuden. Lisäksi hän on perehtynyt kehollisiin menetelmiin muun muassa funktionaalisen kehotietoisuus- ja kehomielen integrointikoulutuksen sekä tanssin ja somatiikan koulutuksen kautta. Hän toimii terapeuttina suomalaisessa psilosybiinitutkimuksessa, jossa tutkitaan psilosybiinin käyttöä alkoholiriippuvuuden hoidossa osana Clairvoyant Therapeuticsin kansainvälistä kliinistä tutkimusta.


Mippi Vuorikoski (FM):

MDMA-terapia terveen koehenkilön näkökulmasta

Mippi Vuorikoski osallistui vuosina 2018–2019 MAPSin MDMA-terapiakoulutukseen, jossa koulutettavilla oli mahdollisuus läpikäydä omakohtainen MDMA-avusteinen terapiasessio osana terveiden koehenkilöiden tutkimusta. Kaikki terapiasessiot videoitiin, ja hoitomuodon luonteen havainnollistamiseksi Mippi esittää luennolla videokuvaa omasta MDMA-istunnostaan. Hän kuvailee hoitomuodon vaikutuksia tunteisiinsa ja ajatuksiinsa, ja johdattaa meidät pohtimaan sitä, millaisia mahdollisuuksia MDMA-terapia voi mielenterveystyössä avata.

Mippi Vuorikoski (FM) on kouluttautunut ja työskennellyt psykedeeliavusteisen terapian parissa vuodesta 2018 lähtien (MAPS, Clairvoyant, Fluence). Hän toimii tällä hetkellä terapeuttina suomalaisessa tutkimuksessa, jossa tutkitaan psilosybiinin käyttöä alkoholiriippuvuuden hoidossa osana Clairvoyant Therapeuticsin kansainvälistä kliinistä tutkimusta. Hän on filosofian maisteri, pääaineenaan puheviestintä (fokuksena interpersonaalinen ja terapeuttinen vuorovaikutus). Tämän lisäksi hänellä on ratkaisukeskeisen psykoterapian maisteritutkinto ja seksuaaliterapeutin pätevyys (SEXPO), ja hän on erikoistunut trauma- ja PTSD-oireiluun (Traumaterapiakeskus ja MAPS) sekä MET-terapiaan riippuvuussairauksien hoidossa.


Samuli Kangaslampi (PsT):

Psykedeelien riskit ja eettiset haasteet

Luennolla kuvataan keskeisimpiä psykedeelien terapeuttiseen hyötykäyttöön liittyviä (erityisesti psykologisia) riskejä sekä tapoja niihin varautumiseen ja mahdollisten haittojen minimointiin. Lisäksi käsitellään psykedeelihoidoille erityisiä eettisiä kysymyksiä ja haasteita, jotka liittyvät etenkin niiden aiheuttamiin voimakkaisiin kokemuksiin, poikkeuksellisen haavoittuvaiseen tilaan sekä transformatiiviseen potentiaaliin.

Samuli Kangaslampi (PsT) työskentelee vakituisesti kliinisen psykologian yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa. Tällä hetkellä hän tekee Maastrichtin yliopiston neuropsykologian ja psykofarmakologian laitoksella post doc -tutkimusta psykedeelien vaikutuksista muistiin ja muistoihin. Samuli toimi useita vuosia Psykedeelitutkimusyhdistys ry:n puheenjohtajana ja on myös julkaissut tieteellisiä artikkeleita psykedeelien aiheuttamista mystisistä kokemuksista, psykedeelitieteen tutkimusmetodologiasta sekä MDMA-avusteisen terapian soveltamisesta nuorten PTSD:n hoitoon.

 

Sakari Rusanen (LL) ja Ville Salmensuu (EL):
Psykedeelien vaikutuksen alaisena olevan arviointi ja hoito

Luennon ydinaihe on psykedeelien vaikutuksen alaisena olevan henkilön tilan arviointi ja hoito. Käsittelemme käytetyn päihteen tunnistamista, päihtyneen henkilön henkisen ja kehollisen tilan sekä hoidontarpeen arviointia, yhteisvaikutuksia ja muita akuuttivaiheen riskejä, sekä psykedeeleille ominaisten päihtymystilojen läpikäynnissä tukemista.

Sakari Rusanen (LL) on työskennellyt päätoimisena päivystyslääkärinä vuodesta 2016 alkaen. Hän tekee Itä-Suomen yliopistossa väitöskirjaa psykedeeleistä kroonisen kivun hoidossa ja on toiminut Psykedeelitutkimusyhdistys ry:ssä aktiivisesti yhdistyksen perustamisesta lähtien. Sakari on toiminut pitkään lääkärinä musiikkifestivaaleilla ja kehittänyt tapahtumien ensiapu- ja selviämispistetoimintaa mm. huomioimaan käytettyjen päihteiden laajan kirjon.

Ville Salmensuu (LL) on akuuttilääketieteen erikoislääkäri. Ville on käynyt MIND Foundationin sekä Fluencen psykedeeliavusteisen terapian koulutukset. Hän toimii terapeuttina suomalaisessa tutkimuksessa, jossa tutkitaan psilosybiinin käyttöä alkoholiriippuvuuden hoidossa osana Clairvoyant Therapeuticsin kansainvälistä kliinistä tutkimusta. Ville valmistelee ketamiiniavusteisen terapian palvelua Suomeen ja työskentelee Laatupäivystyksellä akuuttilääkärinä sairaalapäivystyksissä ja kouluttajana. Ville toimii myös päihdehaittojen vähentämistyötä tekevän Hoivakotilo ry:n vapaaehtoisena.

 

Iikka Yli-Kyyny (PsM) ja Hannu Loimo (sosionomi):
Kohtaamisen merkitys intention ja integraation vahvistamisessa – kuinka liittoutua asiakkaan puolelle?

Luennolla käsitellään sitä, miten sotealalla työskentelevä voi tukea psykedeelejä käyttänyttä tai käyttöä harkitsevaa ihmistä hänen hyvinvointinsa, tavoitteidensa ja toimijuutensa edistämiseksi. Avaamme integraatioprosessin luonnetta ja sitä, millaiset vuorovaikutuksen tavat voivat tukea asiakasta psykedeelikokemuksen käsittelyssä ja käytön päämäärien pohtimisessa.

Iikka Yli-Kyyny (PsM) työskentelee psykologina HUS:ssa ja kouluttautuu psykoterapeutiksi suuntauksenaan hahmopsykoterapia. Iikka on kouluttautunut psilosybiiniavusteiseen terapiaan COMPASS Pathways- ja Fluence-yhtiöiden ohjelmissa sekä MDMA-avusteiseen terapiaan MAPSin ohjelmassa. Hän toimii terapeuttina suomalaisessa tutkimuksessa, jossa tutkitaan psilosybiinin käyttöä alkoholiriippuvuuden hoidossa osana Clairvoyant Therapeuticsin kansainvälistä kliinistä tutkimusta.

Hannu Loimo (sosionomi) on ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Hän on työskennellyt vuosia kriisivastaanotolla ja kohdannut sekä työssään että vapaaehtoistoiminnassa runsaasti psykedeeleihin liittyviä kriisitilanteita. Hannu on suorittanut COMPASS Pathways -yhtiön koulutuksen psilosybiiniavusteisessa terapiatutkimuksessa työskentelyyn. Hän on myös ohjannut psykedeelikokemusten käsittelyyn keskittyvää vertaistukiryhmää.

 

Luentojen ohella koulutus sisältää noin kolmen tunnin edestä pienryhmätyöskentelyä, jossa käsitellään muun muassa luennoilla käsiteltyjä aiheita. Pienryhmien kouluttajiin lukeutuu luennoitsijoiden ohella myös Riikka Ajantaival (PsM). Riikan pienryhmäsessiota löydät tietoa alta.

Riikka Ajantaival (PsM):

Riikka ohjaa pienryhmätyöskentelyssä harjoituksia, joissa koulutukseen osallistujat pääsevät kokeilemaan psykedeelien vaikutuksen alaisena olevan asiakkaan kohtaamista näytellyissä asiakastilanteissa sekä saamaan yksilöllistä palautetta. Riikka vastaa mielellään osallistujien kysymyksiin ja mukauttaa harjoituksia koulutuspäivien aikana nousseiden toiveiden perusteella.

Riikka Ajantaival (PsM) työskentelee johtavana psykologina Kymenlaakson hyvinvointialueella nuorten ja aikuisten psykologipalveluissa. Aiemmin hän on toiminut konsultoivana psykologina psilosybiiniavusteista terapiaa tutkivan COMPASS Pathways -yhtiön koulutustiimissä sekä terapeuttina kliinisessä psilosybiinitutkimuksessa Lontoossa. Riikka on myös suorittanut MAPS-organisaation MDMA-avusteisen terapian koulutuksen teoriaosan sekä tehnyt haittojenvähennystoimintaa psykedeelisen musiikin festivaaleilla.